Infiintare firme

Infiintarea unei firme este la prima vedere un lucru simplu. Cum ”nimic nu este ceea ce pare”, viitorul actionar se va lovi de numeroase probleme legate de lipsa unor cereri sau acte completate gresit.

In plus, infiintarea unei firme necesita timp, pe care majoritatea dintre noi nu il avem.

Birocratie

Legislatia din tara noastra este relativ complicata, iar mediul online (desi este o obisnuinta pentru marea majoritate a romanilor) este destul de putin prezent in cazul institutiilor de stat.

Daca in Romania trebuie petrecut mult timp la ghiseele institutiilor abilitate, iar termenul de infiintare este de maxim 3 zile de la data depunerii actelor, in tarile Europei de Vest o firma se inscrie in maxim 10 – 15 minute iar totul se face pe internet.

Pentru infiintare firme trebuie in primul rand sa ne informam asupra actelor ce ne sunt necesare.

Acte necesare infiintare firme

In ultima perioada de timp legislatia din Romania a devenit mai permisiva iar lista actelor necesare s-a redus.

Ne sunt necesare doar:

  • rezervarea numelui firmei (se obtine de la Registrul Comertului). Taxa pe care trebuie sa o achitam este in valoare de 72 de lei;
  • contractul de chirie, de comodat sau actul care atesta acest lucru in cazul in care gazduirea sediului social se face la societatea de avocatura;
  • actul constitutiv al firmei;
  • chitanta pentru plata capitalului social (minim 200 lei);
  • declaratii pe propria raspundere si cereri (se primesc de la Registrul Comertului);
  • timbru fiscal de 4 lei;
  • un dosar cu sina (in care trebuie introduse toate actele) ce va fi depus la sediul Registrului Comertului.

Teoretic perioada de timp necesara pentru infiintare firme este de 5-6 zile (3 zile necesare completarii dosarului iar actele ar trebui sa fie aprobate in maxim 3 zile).

Ulterior, firma va trebui inregistrata la ANAF ca si platitor de TVA. In acest caz, inspectorii agentiei se vor deplasa la sediul companiei pentru a verifica locatia sediului social.

Apelati la un consultant

Daca totusi nu dispunem de timpul necesar pentru completarea actelor sau pentru drumurile la sediile intitutiilor la care trebuie depuse documentele putem apela la consultanti specializati pe acest domeniu.

Consultant profesionist

In acest caz va fi nevoie de un contract semnat intre viitorii proprietari si consultant, insotit de copii legalizate ale cartilor de identitate ale actionarilor.

Pentru variantele denumirii firmei ideal ar fi sa optam pentru 6 sau 7 variante de nume complexe, pentru a evita ca acestea sa fi fost deja alocate. Legislatia romaneasca nu permite existenta a doua sau mai multe firme cu aceeasi denumire.

Perioada infiintare firma va fi in acest caz de 4 -5 zile, dar proprietarul va fi scutit de efortul deplasarilor la ghiseele diverselor institutii si de timpul pierdut la cozi.

Singurele locuri in care consultantul nu se poate deplasa sunt la notariat si la banca (pentru deschiderea conturilor companiei).
Aceste doua drumuri raman singurele pe care proprietarul va trebui sa le faca singur.

In plus, datorita experientei acestuia timpul petrecut la cozi sau pentru completarea actelor se va reduce substantial. Cei mai experimentati avocati reusesc sa faca acest lucru intr-o singura zi.

Comments are closed.